Sellainen kuin torin kuuluu olla

18/10/2022

Mikko Alvari Karviasta on harjoittanut torikauppiaan ammattia kymmenkunta vuotta. Heinäkuisena perjantaina hän on vaimonsa Pirjo Alvarin kanssa Kiikoisten torilla, kuten on ollut jokaisena virallisena toripäivänä siitä lähtien, kun tori 2013 otettiin käyttöön. 

Alvari kertoo käyvänsä säännöllisesti kahdeksalla eri paikkakunnalla tekemässä vihanneskauppaa. Jokainen arkipäivä on työpäivä, sunnuntaikin puoliksi. Kiikoisten toria hän pitää toimivana, asiakkaiden hyvin löytämänä ja ainutlaatuisena hyvänä varustetasonsa vuoksi. Käytössä on valmiit myyntikojut niitä tarvitseville, sähkönsaanti koko alueelle, huoltorakennus keittiölle ja wc-tiloille, ja kaiken kruunaama esiintymislava. Kaupankäynti torilla on hyvää, kannattavaa ja vilkastunut vuosien myötä. Alvari kertoo, että normaalina kesäisenä toripäivänä hänellä käy 160 - 220 asiakasta, joista vajaa puolet on kanta-asiakkaita. Asiakasmäärä on vuosittain kasvanut.

Merkittävänä asiana torin toimivuuden kannalta Alvari pitää oheistoimintoja, joita eri yhdistykset omilla valvontavuoroillaan järjestävät. Pullakahvit, makkarat ja lätyt kuuluvat jokaiseen toripäivään, joskus myös viihteellinen musiikki. Tänään 17.7. paikalla on Alvarin lisäksi 12 myyjää valikoimissaan lihaa, kalaa, leipomotuotteita, vihanneksia, mansikoita, tomaatteja, hunajaa, käsitöitä ja erilaisia puhdistus- ja pehmopapereita. Viereinen Sastamalan kaupungin kylvämä kukkapelto alkaa olla täydessä väriloistossaan. 

Otsikko tälle haastattelulle syntyi Pirjo Alvarin kommentista, jota hän jatkoi vielä sanoin "vanhan ajan tori". Tori on avoinna perjantaisin klo 14 - 16 huhtikuusta lokakuuhun. Osa myyjistä palvelee paikalla myös talviaikana.

Veikko A-E