Sastamala Kiikoinen

Kiikoinen globaalin yrittämisen kehtona

20.05.2020

Entinen kiikoislainen, potentiaalinen paluumuuttaja, nykyinen vapaa-ajan asustelija Kiikoisissa ja sarjassa yrittäjä ottaa kantaa kaikkeen!

Moni yrittäjä tulee leimatuksi hulluksi, eikä välttämättä aiheetta. Tulee tehtyä kaikenlaista vähemmän viisasta, joka aiheuttaa ongelmia itselle ja ympäristölle. Tosin monella on joskus joku hullun työksi epäilty homma vuosien päästä osoittautunut menestykseksi, isosti tai pienesti, mutta kuitenkin.Ja tuskin muuten tämänkään jutun otsikko lajittelee allekirjoittanutta viisasten kerhoon.

Yritykset Kiikoisissa

Tarkkoja tilastoja en ole tutkinut enkä käyttänyt, seuraavat lukemat perustuvat nopeaan analyysiin nettihauista:- Kiikoisissa toimii noin 150 aktiivista yritystä, näillä siis on y-tunnus voimassa ja nimet netissä
- Asukaslukuun suhteutettuna yritysten määrä on karkeasti 10% eli joka kymmenes on yrittäjä

Jos yksi kymmenestä on yrittäjä, niin kyllä Kiikoisissa yritetään yrittää. Onkohan se geeneissä? Laskin nimittäin, että olen 25 vuoden aikana ollut osakkaana ja yrittäjänä 6 eri osakeyhtiössä (toiminimet vielä lisäksi).

Kiikoisten yrityksistä arviolta 5 % toimii kansainvälisesti

En yhtäkkiä löytänyt tietoa googlelta, että mikä on koko Suomen tilanne. Paljonko suomalaisista yrityksistä toimii kansainvälisesti? Kiikoistenkin osalta tämä 5 prosentin luku on allekirjoittaneen arvio. Kiikoisissa tuotetaan vientiin ainakin koneita ja laitteita, koneitten ja laitteiden huoltoa ja kuljetuspalveluita. Epäilen että ICT-sektorille tuotetaan myös kv-palveluita.
Maa-ja metsätalous on myös perinteinen ja vahva laji Kiikoisissa, mikä sen potentiaali on tulevaisuudessa? Onko jo nyt vientiä ulkomaille asti?

Etänä ja globaalisti yrittäminen

Nyt koronan myötä on tullut yritettyä kaikenlaista entistä enemmän vapaa-ajan asunnolla - saas nähdä mikä on tulevaisuus tällä saralla. Ainakin palkkatyöt etänä onnistuvat, näyttää vaimon etätyö ison yrityksen suunnittelutehtävissä onnistuvan Kiikoisissakin - 250 kilometrin päässä toimipaikasta.Niin miksei Kiikoinen voisi olla globaalin bisneksen kehto? Kaikki kait muistaa Henry Fordin sanoneen, että jos hän olisi hevosmiehiltä kysynyt vinkkejä liikkumisen kehittämiseen, niin olisi jäänyt Fordin tekeminen liukuhihnalla väliin. No ehkä Henry olisi kehittänyt liukuhihnan rattaitten valmistukseen.

Aika näyttää onko Kiikoisten kasvutarina osana maailmanmenoa hullua puhetta!

/jani

Olennaista on erottua joukosta
Olennaista on erottua joukosta
LC Kiikoinen Sastamala