Sastamala Kiikoinen

Eläinsuojelualan yrittäjän terveisiä Kiikoisista!

26.08.2020

"Kirjoittaja on vuoden Sastamalalainen 2020 ja löytöeläinhoitaja."

Päädyin Kiikoisiin asumaan vuonna 2008, entiseen mummulaani, äidin kotipaikkaan kylän keskustaan. Kiikoinen oli siis minulle tuttu jo lapsuudestani äitini kotikylänä ja paljon sukulaisia täällä asuu edelleenkin. Muuttaessani tänne työskentelin sosiaalialalla, eikä aikomuksenani ollut missään kohtaa ryhtyä tälle nykyiselle alalleni yrittäjäksi, vaikka eläinsuojelutyön vapaaehtoistaustaa minulla on aktiivisesti ollut elämässä vuodesta 2003.

Aika pian muuttoni jälkeen kouluttauduin Suomen eläinsuojeluyhdistysten vapaaehtoiseksi eläinsuojeluneuvojaksi, ja ryhdyin tekemään alueella paikallista eläinsuojelutyötä. Eikä aikaakaan, kun minulle alkoi selvitä hylättyjen kissojen runsaudenpula alueella. Kissojen auttamistyö alkoi vallata elämääni pikkuhiljaa yhä enemmän ja enemmän ja talvella 2012 sain pyynnön Huittisten kaupungilta ryhtyä löytökissojen vastaanottajaksi. Edelleen kuvittelin että tämä työ hoituu palkkatyön ohessa- mutta kuinka väärässä olinkaan. Vuonna 2015 jouduin tekemään sen päätöksen, että muu kokopäivätyö ei tässä rinnalla enää onnistu, ja 2017 valmistuin eläintenhoitajaksi ja jäin samalla kokopäiväiseksi yrittäjäksi.

Tällä hetkellä löytöeläinsopimuksiini kuuluvat Sastamala, Huittinen ja Kokemäki sekä teen viranomaisyhteistyötä tarvittaessa pääkaupunkiseutua myöten. Lisäksi teen tässä ohessa satunnaisesti keikkatöitä sosiaalialalla, pidän luentoja ja opetan eläintenhoitoalan opiskelijoita. Lisäksi olen verkostoitunut Kiikoisten ja lähialueen muiden pienyrittäjien kanssa ja tuemme toinen toisiamme, tilaan esimerkiksi käsityöyrittäjiltä tuotteita kannatustuotekauppaani tai järjestämme yhteisiä tapahtumia. Oma alani saa paljon näkyvyyttä ja mediahuomiota, niin uskon siitä olevan hyötyä myös muille toimijoille. Vaikka yritykseni on pieni ja toimin kodin yhteydessä, olen päässyt mukaan moneen asiaan vaikuttamaan ja koen että näkökulmaa ruohonjuuritason toimijalta arvostetaan nykypäivänä paljon- yhtenä hetkenä siivoan kissanhiekkalaatikkoa ja seuraavana hetkenä olen haastateltavana aamuteeveessä. Olen mukana Suomen eläinsuojeluyhdistysten neuvojatyöryhmässä nyt noin kahdeksatta vuotta, saan paljon haastattelupyyntöjä eri medioilta ja koen, että vaikka aihe on monella tapaa arka ja herättää ehkä monenlaisia ajatuksia ja kuumiakin tunteita, niin saan kuitenkin suurimman osan positiivista palautetta ja työni koetaan tärkeäksi.

Maaseudulla on totuttu ulkoileviin kotikissoihin ja se on ihan ok, silloin kun lemmikistä huolehditaan myös päivittäin. Valitettavasti leikkaamaton kissa ei kuulu enää nykypäivänä luontoon omilleen, vaan se aiheuttaa kärsimystä sekä kissalle itselleen, luonnolle ja lähiseudun asukkaille. Tämä on se asia, johon olen pyrkinyt tiedottamalla valistamaan ihmisiä, ja myös autan tarvittaessa ihmisiä pyynnöstä, jos heillä on esimerkiksi oma kissamäärä lisääntynyt hallitsemattomasti. Tavoittteenani on saada ihmiset arvostamaan kissaa lemmikkinä ja eläinyksilönä, ei kertakäyttöeläimenä. Maaseudun hiirikissa voi olla hyvinvoiva perheen lemmikki ja ilona naapurustolle, mutta leikkaamattomina kissat taas aiheuttavat monenmoista haittaa ja naapuririitoja, joiden välikädeksi löytöeläintoimija usein joutuu.

Kiikoisista on pelkkää hyvää sanottavana, vaikka tämän alan yrittäjyys ei ehkä helpointa ole maaseudulla, niin koen täältä saaneeni parhaan mahdollisen tuen sekä paikallisilta että myös Sastamalan kaupungilta. Uskon että suurin osa pohjimmiltaan ymmärtää työni tarkoituksen ja olenkin ystävystynyt monen paikallisen eläintenystävän kanssa, auttanut useampaa vanhusta lähiseudulla heidän kissalaumansa kanssa, niin että heille on lopulta jäänyt hoidettavaksi vain pari leikattua kissaa, järjestän myös mahdollisuuksien mukaan ruoka-avustuksia vähävaraisten lemmikeille.
Olen saanut monia hienoja kiitoksia vuosien varrella, mutta suurin kunnia minulle oli tulla valituksi Sastamalan avainhenkilöksi vuodelle 2020. Sastamala ja Kiikoinen ovat siis hienoja paikkoja erilaisille yrittäjyyden aloille, pienistäkin rersursseista voi päästä pitkälle ja saada vaikuttavuutta omalla alallaan. Kiikoinen on myös ihanteellinen paikka kasvattaa lapsia- koulu, aktiivinen harrastustoiminta ja liikuntamahdollisuudet ovat todella monipuolisia ja on onni kasvattaa omaa nyt 6-vuotiasta poikaamme täällä Kiikoisissa.
Mira Ekholm-Martikainen

LC Kiikoinen Sastamala